Het Westen

Drie reden om zelf met eikenhout te werken

Geplaatst op

De eik is een statige boom met een mythische reputatie. Volkeren zoals de Kelten en de Vikingen vereerden deze koning van het bos, en het hout van de eik wordt al eeuwenlang gebruikt als oersterk bouwmateriaal. Ben je van plan om zelf meubels, een tuinhuis of een lambrisering te timmeren? Dit zijn drie goede redenen om bij een houthandel online eikenhout te bestellen voor je volgende project.

 

Eikenhout is extreem sterk

 

De eik is een van de grootste boomsoorten in het Europese bos. Beuken verschijnen als eerste op open plekken, dennen groeien zelf op de droogste en meest voedselarme plekken – maar uiteindelijk worden ze allemaal overtroefd door de machtige eik. De zomereik wordt makkelijk 30 meter hoog, en de kroon van een volwassen eik kan tot wel 40 meter breed uitdijen.

 

Om zo’n gigantische massa te dragen, moet de stam van een eik natuurlijk van superieur hout opgebouwd worden. Eikenhout staat bekend om zijn hoge gewicht en enorme sterkte. Deuren, trappen, meubels en gevels van eikenhout die in de middeleeuwen werden getimmerd, zien er ook vandaag nog vaak als nieuw uit. En die tijdloze kracht geldt net zo goed voor alle tuinhuizen, natuurhouten vloeren en eettafels die nu van eiken worden vervaardigd. Ondanks de enorme stevigheid is eikenhout toch vrij makkelijk te zagen, te boren en anderszins te bewerken. 

 

Het is een verantwoorde houtsoort

 

Eikenhout van een houthandel online is milieuvriendelijk en past daardoor in een verantwoorde leefstijl. De eik is een Nederlandse hardhoutsoort, maar zonder de vaak onduidelijke herkomst van tropische hardhoutsoorten als iroko, azobe en bangkirai. Deze tropische bomen zijn helaas soms afkomstig van illegale kap uit bedreigde natuurgebieden. Europese eikenbossen worden verantwoord beheerd, en na de kap krijgt het bos tientallen jaren of zelfs eeuwen de gelegenheid om terug te groeien.

 

Eiken worden hoog en breed, en hebben een enorm dikke stam, die vaak moeiteloos een omtrek van meerdere meters bereikt. Om veel hout te produceren, hoeven er dan ook relatief weinig bomen gekapt te worden. Vergelijk dat met de veel dunnere stammen van berken of essen die veel minder bouwmateriaal opleveren. Voor het laten groeien van eiken is bovendien geen kunstmest of gif nodig: de boom doet het van nature uitstekend in ons klimaat, en gedijt op een dieet van zon en water.

 

Eikenhout ziet er prachtig uit

 

Dit hout heeft een aantrekkelijke, natuurlijke uitstraling. Eiken heeft een goudgele tot lichtbruine tint, soms met een roze gloed. De nerf van het hout vertoont speelse kronkels en vlamstructuren, en de zeldzame knoesten zijn klein. In de felle zon verkleurt (onbehandeld) eikenhout langzaam naar een meer grijze kleur, maar volgens veel mensen maakt dit het hout alleen maar mooier. 

 

Alles wat je van eikenhout uit de houthandel online timmert, wordt vanzelf mooi. Wandbekleding, tafels, stoelen en banken, vloeren en trappen: het ziet er allemaal eersteklas uit en komt volledig tot zijn recht in een warme, rijke en nostalgische woonsfeer. Eén of twee laklagen kunnen je project beschermen tegen verkleuring en vlekken, maar eigenlijk is het ook prima om het hout onbehandeld te laten. De dichtheid en de vochtbestendigheid zorgen ervoor dat eiken voorwerpen tientallen jaren lang mooi en intact blijven.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt op onze site veel interessante blogs waar je de nodige inspiratie uit kunt halen.

Contactgegevens

Via info @hetwesten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden