Het Westen

Enterprise Resource Planning voor de culturele sector

Geplaatst op

Als één van de meest diverse en omvangrijke sectoren heeft de culturele sector veel baat bij het zo efficiënt mogelijk inrichten van de alledaagse processen, zodat het zich kan focussen op hetgeen dat er het meeste toe doet: de klant.

Wat is Enterprise Resource Planning?

Enterprise Resource Planning (ERP) is verantwoordelijk voor het softwarematig in kaart brengen van de processen binnen een organisatie. Het is in staat om bepaalde taken te automatiseren en verbindt relevante processen met elkaar. Daar waar men de voorraad vroeger bijvoorbeeld volledig zelfstandig moest beheren, kan het systeem de bevoorrading voor zijn rekening nemen. Hierdoor kan u uw tijd besteden aan andere zaken.

Daarnaast fungeert ERP-software als een centrale database waarin allerlei data samen wordt gebracht. Hierdoor heeft iedere afdeling binnen het bedrijf toegang tot de meest actuele en relevante gegevens, wat tegelijkertijd goed is voor de onderlinge samenwerking en communicatie.

Modulaire inrichting

De modulaire inrichting van een ERP-systeem heeft ervoor gezorgd dat bedrijven zelf kunnen kiezen waar ze behoefte aan hebben. Zo zal iedereen kunnen profiteren van een financiële module, maar organisaties die niet onder de maakindustrie vallen zullen weinig hebben aan een module voor productie. Laten we eens kijken naar de meest populaire modulen van ERP-software binnen de culturele sector:

Warehouse Management Software (WMS)

Voor sommigen zal deze module beter bekend zijn als magazijnbeheer. Het WMS zorgt ervoor dat alle activiteiten in het magazijn, van aankomst van het materiaal tot aan de uiteindelijke verzending van de bestelling, overzichtelijk in kaart worden gebracht. Bedrijven hebben hierdoor goed inzicht in alle fasen van het proces, en kunnen deze eventueel bijsturen waar nodig om deze nog efficiënter in te richten.

Customer Relationship Management (CRM)

Customer Relationship Management, ook wel bekend als klantrelatiebeheer, omvat alle activiteiten die met de klant te maken hebben. Alle interacties en pogingen van het bedrijf om met de doelgroep in contact te treden (social media, reclame, etc.) worden hierin vastgelegd. CRM wordt toegepast om de doelgroep te transformeren tot loyale klanten.

Business Intelligence (BI)

Een module voor Business Intelligence (BI) stelt bedrijven in staat om inzicht te krijgen in de resultaten van het harde werk dat ze leveren. Wanneer men duidelijk zicht heeft op hetgeen dat binnen het bedrijf speelt, zijn ze beter in staat om deze processen te optimaliseren (indien nodig uiteraard).

Geschikte ERP-software

Het is aan te raden om op zoek te gaan naar een softwaresysteem dat bij de behoeften van de organisatie past. Gezien de huidige diversiteit en omvang van de softwaremarkt, moet dat absoluut geen probleem zijn. Er is voor ieder type bedrijf wel een geschikt systeem te vinden.

De zoektocht naar een nieuw softwaresysteem start echter te allen tijde bij uzelf. Op welke manier moet de software structuur aanbrengen in de dagelijkse gang van zaken? Zodra u die vraag kan beantwoorden, weet u precies waar u naar op zoek moet gaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Je vindt op onze site veel interessante blogs waar je de nodige inspiratie uit kunt halen.

Contactgegevens

Via info @hetwesten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden